Vepřové hody - ohlédnutí

07.06.2014 20:56

Mukařovské sokolské vepřové hody

Po roční odmlce, zaviněné především neshodami a nechutí některých našich členů, jsme poslední květnový týden uspořádali vepřové hody. Oproti předchozím "ročníkům" doznala letošní zabíjačka několika změn. Tou nejzásadnější změnou byla změna řezníka. Náš dlouholetý pomocník Vašek Koťátko nám z rodinných důvodů nemohl pomoci. Letos se tak za válem s řeznickým náčiním oháněl pan Musil z Pulečného. Další změnou byla skutečnost, že jsme nepřivezli živá prasata, ale už naporcované kusy, ze kterých se vařilo. Tuto změnu si vyžádal nejenom nový zákon, ale také nedostatek času a lidí. Musím tady ale konstatovat, že změna to byla k lepšímu. 
Pro příchozí jsme připravili kromě klasických zabíjačkových chodů - jitrnic, jelit, tlačenky, ovaru, prejtu a zabíjačkové polévky také vepřo knedlo zelo a smažený vepřový řízek s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší. Toto vše se mohlo zapít vynikajícím svijanským pivem. Na čepu jsme dnes kromě klasického Svijanského Mázu měli také výroční Svijany "450" (a ty šly doslova na dračku). 
Počasí nám na vepřové hody celkem přálo. Ačkoli prakticky po celý týden pršelo a byla zima, v pátek a v sobotu bylo hezky. I když - v pátek přeci jenom trochu sprchlo. Jediné, co možná nepřálo sobotní vyšší návštěvnosti, byl studený vítr. Ten byl, hlavně v podvečerních hodinách, naším nepřítelem. Zase na druhou stranu, Ti, kteří chtěli zůstat déle, zůstali, a "oteplovali" se zevnitř.
Za Sokol akci hodnotíme kladně. Doufáme, že i Vy, návštěvníci hodů, jste byli spokojeni. Jestli ano, tak se už nyní můžete těšit na příští rok, rozhodně se budeme snažit Vám znovu trochu podráždit Vaše chuťové buňky. A Vy, kteří jste spokojeni nebyli, přijďte také, protože příště to může být zase jiné :-) 
Na závěr mi dovolte také poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu hodů podíleli. Bez nich by nebylo nic. Díky!

Foto z akce naleznete ve Fotogalerii


Luděk M.